Cristian Arsenie Birou Individual de Arhitectura

Casa de Vacanta A

Poate una dintre cele mai distincte forme din arhitectura moderna, casa in forma triunghiulara pare sa aduca ceva din stilul renascentist în forma arhitecturala rezidentiala de astazi. Cu o crestere accentuata in popularitate la mijlocul secolului XX, locuinta de forma triunghiulara a devenit atât de populara încât au fost introduse kiturile prefabricate, acestea devenind disponibile pentru achizitie prin marile magazine din anii ’60.
Pentru locuinta prezentata cu regim de inaltime P+M, „Conceptul arhitectural se bazeaza pe un dialog între vechi si nou, confortul si deschiderea, sticla si lemnul legate prin materialitate si detalii.”

Interioarele minimaliste prezinta o paleta in care predomina lemnul, cu mobilier si rafturi încorporate, compensate de un semineu metalic negru. De asemenea accesul in spatii si vitrajele sunt realizate prin incorporarea de containere metalice maritime, in care s-au amplasat ferestre si usi atat in zona intrarii cat si in zona camerei de zi. La masarda un astfel de container vitrat pe 3 laturi tine loc de balcon, in el amenajandu-se un birou.

Atmosfera este completata de luminile futuriste suspendate deasupra mesei si geamurile de la podea pâna la tavan, care aduc o nota moderna interiorului in care predomina lemnul.

Cadrele interioare expuse ajuta la evidentierea zonei de locuit principale, definind, de asemenea, spatii secundare, cum ar fi locul de luat masa, spatiul scarii.

Fatada din fata este aproape complet vitrata, oferind vedere spre curte si natura.

Preturile caselor de locuit pe structura din lemn variaza in functie de mai multi factori:
1. Natura solului, ridicarea topografica si studiul geotehnic influenteaza costul fundatiei
2. Gradul de ocupare la sol, casele parter sunt mai scumpe
3. Casele cu forme si acoperisuri complicate genereaza consum mai mare de lemn, manopera suplimentara si pierderi ale materialelor de invelitoare, care se traduc in costuri mai ridicate
4. Tipul structural al plaseului: daca este clasic din grinzi de lemn sau prefabricat tip POSI JOIST (grinzi din lemn cu zabrele metalice)
5. Finisajele exterioare: tipul termosistemului, daca este finisat cu tencuiala sau vopsea lavabila ( marca produs), finisajul soclului
6. Finisaje interioare:termo si fonoizolatii,pardoseli, gresie,faianta, vopsitorii
7. Profilul ferestrelor,scara interioara, balustrazile exterioare, usile interioare si exterioare
8. Centrala de incalzire, obiectele sanitare si aparatajul electric ( tipul si marca produselor)
9. Tipul de invelitoare
10. Accesul dificil la locul constructiei genereaza costuri suplimentare de transport si manipulare

Avantajele acestui tip de casa sunt rapiditatea executiei (debitarile si prinderile sunt facute 90% in atelier si doar 10% in santier, si pretul mult mai redus decat al constructiilor echivalente din zidarie de caramida, astfel ca pretul acestor constructii este intre 300-450 €/mp la gata, si 100-130 €/mp la rosu

Din bugetul total dupa deviz, procentual 50% din suna sunt materialele, 35% manopera, si in jur de 10-15% proiect, taxe, autorizatii.

launch project